Статті та блоги

Чи можна алергіку мати собаку?

Багато людей, змушені триматися якнайдалі від собак через наявність алергії. Але, з’ясувалось, що існують собаки-алергіки, яких можна рекомендувати людям із легкими симптомами, оскільки вони майже не є алергенами.

Ви хочете знати, звідки береться алергія на собак і яка собака найкраще підходить для алергіків? Тоді читайте далі.

Що викликає алергію на собак?

Саме волосся, всупереч переконанням, не є алергеном. Але воно сенсибілізує виділення із залоз, які знаходяться в шкірі собак. Секреція може прилипати до волосся, тому відмерле волосся, як її носій, може викликати алергію. Деякі люди також мають ознаки гіперчутливості до певних білків, які містяться в сечі, слині, сльозах та фекаліях собак.

Зазначимо, що алергени тварин – це інгаляційні алергени. Вони знаходяться в домашній пилюці чи оббивці меблів. Вони можуть літати в повітрі годинами, і залишатися у квартирі, навіть кілька місяців після собаки. Це означає, що достатньо просто подихати в кімнаті, де знаходиться або була собака, щоб з’явилися симптоми алергії.

Алергія на собак – це підвищена чутливість імунної системи людини до алергенів собак, тобто білків, отриманих з її секреції або виділень. Ці білки сприймаються імунними клітинами людини як небезпечний зловмисник і організм спрямовує імунну відповідь проти них. Реакція клітин імунної системи як результат неправильної діагностики небезпеки собачих алергенів є надмірною.

Як виникає алергія на собак?

Лише у деяких людей розвивається алергія. Важко сказати, що саме сприяє її виникненню. Це можуть бути екологічні та генетичні фактори. Вплив алергену, який є білком із секреції або екскреції собак, є нормальним для імунної системи більшості людей і протікає безсимптомно.

Однак, деякі люди мають алергію на нього, а це означає, що їх імунна система не працює належним чином. Людський організм починає ставитися до такого білка як до ворога, хоча насправді він не є небезпечним. На цій стадії симптоми алергії виражені слабо або відсутні.

Коли людина повертається в середовище, в якому в повітрі присутні собачі алергени, з’являться типові, сильно виражені симптоми алергії на собак.

Симптоми алергії на собак

Серед всіх людей, які мають різноманітні алергії, лише деякі мають алергію на собак. Симптоми алергії можуть бути легкими або важкими. Все залежить від того, як імунітет реагує на алергени собаки.

Які симптоми алергії на собак?

  • чхання, часто нападоподібне;
  • слизові виділення з носа;
  • закладеність носа виділеннями або набряком слизової оболонки носа;
  • виділення по задній частині горла;
  • свербіж у носі, кон’юнктиви, горла і піднебіння;
  • почервоніння кон’юнктиви очей;
  • порушення нюху;
  • сльозяться очі;
  • головний біль;
  • задишка;
  • кашель.

Гіпоалергенні породи собаки для алергіків

Немає порід, які взагалі не викликають алергії, тому термін “гіпоалергенні породи собак” не зовсім коректний. Однак є породи, які викликають подразники у людей меншою мірою. В основному це породи з шерстю або без підшерстя, ті, що рідко линяють, короткошерсті та тварини. А також ті в яких понижене слиновиділення, тому, наприклад, сенбернар або боксер не будуть хорошими собаками для алергіків через саме через слиновиділення.

Пудель

Ця порода вважається найрозумнішою. У пуделів пишна шерсть, яка, всупереч зовнішності, не є алергенною або слабоалергенною. Вони вимагають регулярного купання і стрижки кожні кілька місяців. Шерсть у них погано линяє, тому їх рекомендують людям, які мають підвищену чутливість до собак. У них сильний мисливський інстинкт, і в минулому це була дуже популярна мисливська порода. Мініатюрні пуделі важать 2,5-3 кг, середні – 15-18 кг, великі – понад 20 кг. Вони живуть понад 15 років, та є стійкими до хвороб.

Йоркширський тер’єр

Одна з найпопулярніших порід маленьких собак. У них шерсть, яка відрізняється від хутра в основному тим, що рідко випадає і росте в довжину. З цієї причини вони вимагають регулярної стрижки та щоденного розчісування, але вони добре підійдуть якщо хтось із сім’ї має легкі симптоми алергії, оскільки у них лише незначна алергія — волосся майже не випадає. Йорки, як і інші тер’єри, мають багато енергії, тому їм щодня потрібно багато фізичних вправ – їх не можна вважати талісманами для сумочки. Вони важать до 3,2 кг. Живуть 13-16 років.

Мальтійська болонка

Це соціальні собаки, прості в утриманні. Зазвичай вони не викликають великих проблем власникам. Вони мають м’який темперамент, тому є чудовою породою для сімей з дітьми. Є доволі терпимими до незнайомців, однак встановлюють найміцніший зв’язок з власником. Вони охоче і швидко навчаються, тому часто беруть участь у змаганнях. Шерсть у болонок рідко випадає, вона довга, пряма і шовковиста на дотик. Догляд за ними не вибагливий. Все, що вам потрібно – це розчісувати шерсть раз на кілька днів і відвозити вихованця в салон краси для стрижки (кожні кілька місяців). Вони важать 3-4 кг. Живуть 12-15 років.

Ши-цу

Як і у мальтійців та йорків, вони мають волосся замість хутра, яке рідко линяє і не має підшерстя. Тому їх рекомендують алергікам, які мріють завести вдома собаку. Їх слід розчісувати щодня і підстригати кожні кілька місяців. Ши-цу – спокійні маленькі собачки, які мають ніжний характер. Не руйнують речі в будинку, їм подобаються діти, вони також терплять інших тварин.

Завдяки анатомічній будові голови (укорочена морда й опуклі очі), вони частіше, ніж інші породи собак, схильні до проблем з очима та утрудненого дихання. Вони важать від 4 до 7,2 кг. Живуть від 10 до 16 років.

Португальська водяна собака

Ця порода популярна в першу чергу на своїй батьківщині, в Португалії, але також можна зустріти у Великобританії та США. Їх рекомендують алергікам, оскільки їх волосся майже не випадає (кучеряве, має різну довжину в залежності від того, де воно знаходиться на тілі). Португальські водяні собаки бувають кількох кольорів.

Однак, через сильний темперамент їх рекомендують не всім. Вони потребують навчання власників або професіоналів. Вони можуть захотіти домінувати в сім’ї або над іншими домашніми тваринами, тому вимагають правильного утримання. Добре керовані, вони чудові супутники своїх опікунів. Важать до 25 кг.

Самоїд

Це собаки середнього розміру, які надзвичайно розумні та віддані своїм господарям. Швидко навчаються, охоче беруть участь у спортивних змаганнях, деякі з них працюють собаками-рятувальниками. Їх рекомендують для будинків з дітьми. Їм потрібна щоденна доза фізичних вправ, але водночас вони із задоволенням проводять час на дивані зі своїм опікуном. Вони не використовуються як сторожеві тварини. Мають пишну, м’яку на дотик шерсть, яка не линяє, їх шкіра лущиться менш інтенсивно, ніж в інших порід. З цієї причини самоїдів рекомендують заводити людям, які мають підвищену чутливість до собак. Вони важать від 16 до навіть 30 кг. Живуть 12-13 років.

Басенджі

Досить рідкісна порода, хоча останнім часом її популярність зростає. Це мудрі, веселі та вірні собаки. Вони тримаються на відстані, це не типові домашні тварини, але вони встановлюють міцний зв’язок з опікуном. Існує думка, що вони поводяться більше як кішки, ніж собаки. Вони часто ігнорують команди, які їм не подобаються, і йдуть своїм шляхом. Вимагають активного способу життя, тому одна довша прогулянка в день – абсолютний мінімум.

Їм подобається бігати за м’ячем і аппортування. Гавкіт у них специфічний. Всупереч міфам, які про них поширюються, вони не мовчать, не скавчать і гавкають недовго. Проте звуки, які вони видають, не є типовими для цуценят. Басенджі – це чудовий варіант для алергіків. Собаки цієї породи не мають підшерстя, через що вони линяють менш інтенсивно. Крім того, вони майже не виділяють слину. Вони важать 9-12 кг. Живуть від 12 до 16 років.

Бедлінгтон-тер’єр

Якщо ви мрієте про сімейного і товариського собаку, то ця порода для вас. Бедлінгтон-тер’єри потребують багато уваги з боку своїх власників. Для них важливі регулярні прогулянки й вечірні ласки на дивані. Зазвичай вони обирають одного опікуна. Зазвичай це та людина, яка проводить з ними найбільше часу. Вони ставляться до решти членів сім’ї, як до членів стада, і без вагань захищають їх у разі небезпеки. Вони вважають за краще бути єдиними домашніми тваринами в будинку. Вони заздрять увазі, яку їхній опікун приділяє іншим тваринам, і тому можуть бути агресивними як до кішок, так і до собак.

У них кучерява шерсть, приємна на дотик. Догляд за бедлінгтон-тер’єрами досить складний. Їх слід розчісувати щодня і підстригати кожні кілька місяців. Однак волосся у них не сильно випадає, тому їх рекомендують алергікам. Вони важать 7,7-10 кг. Живуть від 12 до 14 років.

Бішон фрізе

Це маленькі собаки, які нагадують мальтійських. Вони сповнені бадьорості та бажання гратися. Вимагають щоденної дози фізичних вправ й уваги опікуна. Вони встановлюють міцні стосунки зі своїми сім’янинами, і не люблять самотність. Волосся у них довге, м’яке і кучеряве, схоже на штопор. Випадає в невеликій мірі, тому ця порода добре підійде в будинках з алергіками. Живуть 12-15 років.

Болонка

У них довге і жорстке волосся, водночас м’яке на дотик, яке випадає незначною мірою, тому не повинні сильно сенсибілізувати алергіків. Бувають тільки білого кольору. Болонки інших кольорів належать до інших порід, які, однак, не були визнані FCI. Це розумні, чутливі та слухняні собаки. Швидко навчаються і прив’язуються до своїх опікунів. Вони дуже терплячі, тому добре ладнають з дітьми. Важать 2,5-4 кг. Живуть від 12 до 14 років.

Ірландський м’якошерстий пшеничний тер’єр

Родом з Ірландії, де допомагали охороняти будинки, пасти худобу та полювати. Це дуже розумні собаки, які прагнуть вчитися, тому їх все частіше можна зустріти під час тренувань і змагань. Вони не агресивні, добре ладнають з іншими тваринами. Підходять для сімей з дітьми. Їх волосся за стандартом породи є довгим, шовковистим і злегка кучерявим або хвилястим. Підшерстя немає. Собаки зі стандартною шерстю (ірландський тип), завдяки тому, що вони не мають підшерстя і рідко випадають, підходять людям з легкими симптомами гіперчутливості до собак. Важать від 14 до 18 кг. Живуть 12-15 років.

Шнауцер

Існує три породи шнауцерів, які відрізняються розміром і вагою:

  • цвергшнауцер (30-35 см в холці, 4-8 кг);
  • мітельшнауцер (45-50 см в холці, 14-20 кг);
  • різеншнауцер (60-70 см в холці, 35-47 кг).

Найпопулярнішими є цвергшнауцери. Вони добре почуваються в квартирах, але потребують регулярних тривалих прогулянок. Вони легко прив’язуються до місця свого проживання, охороняють будинок і свою сім’ю. Створюють міцний зв’язок зі своїми опікунами. Вони вірні і погано переносять самотність. У них шерсть випадає меншою мірою, ніж у собак інших порід, тому вони зазвичай підходять людям з легкими симптомами алергії на собак. Шерсть потрібно часто розчісувати, а також підстригати раз на 2-4 місяці.

Яке життя алергіка з собакою?

Якщо у вас невелика алергія на собак і ваш вихованець відноситься до так званої “Гіпоалергенної породи”, у вас можуть бути відсутні симптоми алергії взагалі або можуть бути слабкі симптоми. Однак краще перестрахуватися, ніж шкодувати, тому алергіку не слід інтенсивно контактувати з шерстю вихованця. Вичісування відмерлого волосся та підшерстя, а також інші процедури догляду, такі як ванна або стрижка, варто доручити іншим членам сім’ї.

Не забувайте частіше пилососити квартиру і прати постільну білизну. Важко вказати, як часто це необхідно робити, це залежить як від собаки, так і від того, як ваша імунна система реагує на алергени собаки. Комусь буде достатньо прибирання раз на тиждень, а комусь цього буде замало.

Може виявитися, що симптоми алергії на собак з часом будуть посилюватися, тому життя алергіка з собакою під загрозою. З цієї причини рішення про покупку та утримання собаки, попри алергію, слід ретельно обдумати і проконсультуватися з лікарем-алергологом.

А як вигулювати собак у літню спеку читайте в нашому іншому матеріалі.

Останя новина

Поліція Чернігівщини розслідує обставини жорстокого поводження з твариною

Поліцейські встановили особу 50-річного чоловіка, який на автостоянці в Чернігові вистрелив у собаку з травматичного…

3 дні тому

У Львові запустили ініціативу, що закликає прибирати за своїми улюбленцями

Мережа зоомаркетів MasterZoo запустила ініціативу “У мене лапки!”, щоб підтримати розвиток культури прибирання за домашніми…

2 тижні тому

Грантовий конкурс “Допомога хвостикам” 2024 від HOSTiQ.ua: шанс для волонтерів отримати підтримку

Хостинг-провайдер HOSTiQ.ua та партнери надають грошову підтримку ініціативам порятунку бездомних тварин.

3 тижні тому

В Одесі вже декілька років проводиться біостерилізація та вакцинація безпритульних тварин

Як та де безоплатно отримати послугу біостерилізації безпритульної тварини читайте в публікації.

1 місяць тому

Зоозахисні організації закликають створити зоополіцію в Україні

Help Animals of Ukraine та Асоціація зоозахисних організацій України закликають всіх долучитися до цієї ініціативи!

1 місяць тому

На Житомирщині продовжують труїти собак. UAnimals поскаржилися на бездіяльність поліції

Попри неодноразовий розголос поліція і надалі ігнорує питання захисту тварин

1 місяць тому

This website uses cookies.