Різне

Хвилинка добра: Zakaz.ua привіз смаколики у притулок чотирилапим пухнастикам

Приїхали гості до притулку не з порожніми руками, а зі смачними подарунками для собак. Представники сервісу доставили корм та 50 кілограмів необхідних круп (гречка, рис та пшоно), які підуть на харчування чотирилапих пухнастиків. Адже в середньому на приготування їжі для собак притулку в день іде близько 18 кг круп, 15 кг м’яса й близько 30 кг корму. Тож допомога в харчуванні є дуже важливою для притулку. Зокрема, гості позитивно поспілкувалися з підопічними притулку, погралися, подарували увагу, теплі емоції та пригостили хвостиків у вольєрах смаколиками. 

“Проблема безхатніх тварин в країні гостро стояла ще до війни, але зараз вона стала серйознішою, оскільки багато людей самі евакуювались, але покинули своїх тварин. Відповідно кількість безпритульних чотирилапих зросла як на вулицях, так і в притулках, які щодня потребують допомоги громадськості. Команда Zakaz.ua переймається долею братів наших менших й мріє, щоб кожен з чотирилапих мав прихисток та люблячу сім’ю. В нашому колективі чимало співробітників мають хатніх улюбленців й іноді беруть їх з собою на роботу, адже в офісі компанії діє pet-friendly культура. Також хтось волонтерить у притулках та допомагає руками, а хтось підтримує тваринок донатами. Наразі, в рамках нашої КСВ-програми, ми розглядаємо можливість запровадити у майбутньому підтримку притулків для безхатніх тварин на постійний основі”, розповідає Андрій Курський, СЕО компанії. 

Фото: пухнасті улюбленці співробітників Zakaz.ua у офісі компанії
Фото: пухнасті улюбленці співробітників Zakaz.ua у офісі компанії

Громадська організація “В добрі руки” — це група однодумців, які займаються захистом і допомогою безхатніх тварин, а також тварин, які постраждали від рук людини, загубилися або потрапили у біду. В зоні відповідальності ГО наступні види діяльності: регулювання кількості бездомних тварин (вилов, стерилізація, випуск); тимчасове утримання цуценят, кошенят, післяопераційних та тяжкохворих тварин, утримання в притулку безпритульних тварин-інвалідів, що вимагають постійного догляду, пошук нових власників для вихованців центру, інформаційна робота з питань виховання гуманності у людях, а також консультації з питань вибору, вирощування та виховання цуценя. За 11 років команда організації врятувала не тільки величезну кількість тварин, але й виховала в людях почуття відповідальності, турботи і любові до братів наших менших. Насьогодні в притулку мешкають 240 підопічних хвостиків: 130 собак та 110 котиків, які щодня потребують догляду, харчування та уваги.

“Для багатьох тварин притулок є цілим всесвітом, деяким щастить і вони стають членами чиєїсь сім’ї, водночас більшість так і продовжують жити у вольєрах. На сьогодні третину собак, що найдовше живуть в притулку, складають хронічно хворі або собаки-інваліди. Особливі песики мають мінімальні шанси бути прилаштованими у сім’ї, тому потребують пожиттєвого утримання та лікування”, коментує Олена, координатор притулку “В добрі руки”, фахівець із соціалізації та дресирування собак. 

Фото: Zakaz.ua у притулку “В добрі руки”

З початком війни та економічного спаду в країні утримання та лікування тварин стали обходитися притулку значно вартісніше, ніж у мирний час. Адже на фоні інфляції лише тільки корм для тварин подорожчав майже удвічі. 

Загалом відповідно стандартів зоозахисних організацій, виходячи з мінімальної добової норми споживання корму 300 г для собаки та 250 г для котів, притулку для годування вихованців необхідно:

  • щодня щонайменше 39 кг корму для собак та 27,5 кг — для котів;
  • щороку щонайменше 14 235 кг для собак та 10 038 кг — для котів.

Нагадаємо, що у листопаді 2023 фахівці Zakaz.ua проаналізували попит на товари для тварин в Україні серед користувачів сервісу, які замовляють онлайн доставку товарів із супермаркетів та підрахували, скільки в середньому витрат йде на хатніх улюбленців. З’ясувалося, що власники собак у 2023 році лише на харчування одного чотирилапого витрачають в середньому близько 1 232 грн на місяць (щорічно 14 784 грн), у той час, як власники котів — 975 грн (щорічно 11 700 грн). 

Як допомогти тваринам у притулку

Фото: Zakaz.ua у притулку “В добрі руки”

Взяти чотирилапого додому. Звичайно, найкращий спосіб допомоги — це подарувати тваринці сімʼю. Якщо ви готові та маєте змогу прихистити кудлатика, сконтактуйтеся з ГО “В добрі руки” або місцевим притулком поруч та заберіть чотирилапого додому. У цей нелегкий час вони можуть стати для вас променем добра, а ви для них — найкращим другом.

Допомогти товарами та продуктами. Підтримати притулок та його підопічних також можна товарами зі списку потреб: побутовою хімією для прибирання, розхідними матеріалами, продуктами для тварин, будь-якими речами для догляду та лікування тварин і, звичайно, кормом. Наприклад, в зимовий період дуже стає актуальним питання утеплення вольєрів. Тож можна привезти килимки та інші речі, що допоможуть зігрітися пухнастим. Завжди потрібні старі ковдри і пледи, згодиться постільна білизна і рушники, а також теплі куртки для співробітників.

Взяти собачку чи котика під опіку на відстані. Як це працює: опікун бере на себе витрати за ту чи іншу сферу життя обраної тваринки. Це допомагає притулку направити заощаджені кошти на ті ж потреби, але вже для іншого чотирилапого. Таким чином, опікаючи одного песика чи котика, опікун допомагає ще одному.

“Існує кілька можливостей опіки, основна й найпопулярніша з яких — це фінансування харчування тваринок: для їжу на котика сума щомісячної донації становить 500 грн, тоді як для собак — від 750 до 1500 грн, в залежності від розміру та ваги чотирилапого. Кожен опікун отримує щомісяця привіти та відео від свого підопічного, а також, за бажанням, може приїхати в гості і провести час з кудлатиком”, — розповідає Олена, координатор притулку.

В Zakaz.ua деякі співробітники вже долучилися до цієї програми. Так, наприклад, керівник PR-відділу компанії Катерина взяла під опіку у притулку чарівного песика Баді, час від часу навідує його, бере на вигул та привозить смаколики й іграшки для чотирилапого хвостика. 

Фото: песик Баді та його опікун

Допомога грошима. Один із найпростіших та найефективніших способів допомоги притулку — підтримати матеріально. Всі пожертвування в повному обсязі витрачаються на утримання собак та котів, у тому числі на забезпечення повного циклу лікування тварин, обробки від паразитів, а також догляду за тяжкохворими собаками та кішками. 

Інформаційна допомога. Щоб притулок якомога швидше прилаштовував у сім’ї чотирилапих, тіж самі лайки й репости дописів про тваринок притулку у соцмережах, а також інший розголос неабияк важливі. Більше подробиць, як допомогти притулку, можна знайти на сайті ГО “В добрі руки” у спеціальному розділі. 

Коротко про проблему безхатніх тварин в Україні

Після повномасштабного вторгнення кількість безхатніх тварин на вулицях суттєво збільшилась. Так лише у притулках зросла кількість собак і котів у середньому на 60% з початку 2022 року. Про це свідчать результати дослідження українського центру вивчення громадської думки “Соціоінформ”. Але ця приблизна оцінка зовсім не відображає реальної кількості покинутих, загублених та бродячих котів і собак. Через те, що у кожного притулку є обмежена кількість місць і ресурсів, вони просто фізично не можуть прийняти усіх тварин, які опинились на вулиці.

Водночас притулки також зіштовхнулись зі значним браком ресурсів. Їхнє основне джерело допомоги — пожертви українців — знизилось через масову міграцію та падіння рівня доходів. Актуальними проблемами також є: зниження частки адопції тварин через відтік населення за кордон, брак персоналу та волонтерів у притулках, потреба розширення притулків — необхідність ремонту чи побудови вольєрів. У вирішенні цих проблем притулки і зооволонтери покладаються на громадськість, зоозахисні організації та благодійні фонди, волонтерів та бізнес. 

“Зрозуміло, що під час війни в країні сьогодні всі сили зосереджені на підтримці та допомозі ЗСУ й постараждалому від бойових дій населенню. Але важливо пам’ятати, що тваринки, які опинилися на вулиці, — це теж живі істоти, які просто загинуть без їжі та тепла. Людям властива доброта та співчуття. Тому закликаємо тих, кому небайдужа доля собак та котиків, допомагати їм у міру своїх можливостей. Долучайтесь до підтримки зоозахисних організацій, притулків, благодійних установ та пам’ятайте, що навіть найменша допомога є важливою”, зазначає Андрій Курський. 

Фото: Zakaz.ua у притулку “В добрі руки”

Довідка

Zakaz.ua — український сервіс доставки продуктів, що входить до міжнародної групи компаній Zakaz Global. Замовлення здійснюється на сайті та в додатку Zakaz.ua на iOS та Android. Сервіс працює на ринку України з 2010 року й надає послуги замовлення та доставки продуктів харчування з популярних продуктових мереж роздрібної торгівлі: METRO, Аuchan, NOVUS, МегаМаркет, ЕкоМаркет, Таврія В, VARUS, UltraMarket, Восторг, КОСМОС та WINETIME. Власна IT-платформа дозволяє приймати, обробляти і доставляти замовлення максимально оперативно. На сьогодні кур’єрська адресна  доставка доступна у 13-ти великих містах України (Київ, Дніпро, Запоріжжя, Харків, Одеса, Вінниця, Львів, Житомир, Полтава, Рівне, Івано-Франківськ, Чернівці, Кривий Ріг), а також у Молдові (Кишинів, Бєльці). Зокрема, компанія здійснює доставку товарів по всій країні (за виключенням тимчасово окупованих територій) через поштові відділення партнера — логістичної компанії Нова Пошта. 

ГО “В добрі руки” — центр адопції (прилаштування) та стерилізації безхатніх тварин. Метою діяльності організації є регулювання кількості безпритульних тварин; утримання в притулку собак та котів та пошук нових власників для вихованців. Притулок розпочав свою роботу в 2012 році. Протягом 11-ти років співробітники та волонтери центру знайшли будинок для понад 1 000 собак і понад 900 кішок. Також понад 2 000 тварин були прооперовані та врятовані.

Останя новина

Поліція Чернігівщини розслідує обставини жорстокого поводження з твариною

Поліцейські встановили особу 50-річного чоловіка, який на автостоянці в Чернігові вистрелив у собаку з травматичного…

2 дні тому

У Львові запустили ініціативу, що закликає прибирати за своїми улюбленцями

Мережа зоомаркетів MasterZoo запустила ініціативу “У мене лапки!”, щоб підтримати розвиток культури прибирання за домашніми…

2 тижні тому

Грантовий конкурс “Допомога хвостикам” 2024 від HOSTiQ.ua: шанс для волонтерів отримати підтримку

Хостинг-провайдер HOSTiQ.ua та партнери надають грошову підтримку ініціативам порятунку бездомних тварин.

3 тижні тому

В Одесі вже декілька років проводиться біостерилізація та вакцинація безпритульних тварин

Як та де безоплатно отримати послугу біостерилізації безпритульної тварини читайте в публікації.

1 місяць тому

Зоозахисні організації закликають створити зоополіцію в Україні

Help Animals of Ukraine та Асоціація зоозахисних організацій України закликають всіх долучитися до цієї ініціативи!

1 місяць тому

На Житомирщині продовжують труїти собак. UAnimals поскаржилися на бездіяльність поліції

Попри неодноразовий розголос поліція і надалі ігнорує питання захисту тварин

1 місяць тому

This website uses cookies.